Fosforan potasu to pojęcie, którego znaczenie nie jest znane każdemu z nas. Tymczasem, dodatek tego składnika możemy znaleźć w wielu popularnych produktach żywnościowych. Dobrze byłoby więc dowiedzieć się czym jest fosforan potasu i jakie ma właściwości.

Fosforan potasu – najważniejsze informacje

Fosforan potasu to nic innego jak sól potasowa kwasu fosforowego. Naturalnie ma on postać białego proszku. Na szczególną uwagę zasługuje jego wykorzystanie w przemyśle spożywczym. Fosforan potasu znajdziemy w takich produktach jak chociażby mleko w proszku, sery topione, lody czy przetwory owocowe. Składnik ten pozwala przede wszystkim utrzymać odpowiednie pH żywności. Posiada także właściwości przeciwzbrylające.

Czy fosforan potasu jest bezpieczny dla zdrowia?

Wiele osób zastanawia się nad tym, czy fosforan potasu jest bezpieczny dla ludzkiego zdrowia. Na szczęście, nie jest to substancja szkodliwa czy wywołująca skutki uboczne. Można więc śmiało sięgać po produkty żywnościowe zawierające w swoim składzie fosforan potasu. Warto jednak mieć na uwadze to, że regularne spożywanie takich produktów doprowadzi do zwiększenia poziomu fosforu w organizmie, co w niektórych przypadkach jest pożądane. Spokojne mogą być równie przedstawicielki płci pięknej spodziewające się narodzin dziecka. Fosforan potasu nie ma właściwości teratogennych. Nie uszkadza więc płodu i jest bezpieczny dla zdrowia przyszłej matki. Po produkty zawierające fosforan potasu mogą sięgać także kobiety karmiące swoje pociechy piersią.

JEDNORÁZOVÝ FOSFOREČN DRASELNÝ

https://www.centro-chem.pl/cs/produkty/ethanolamin

https://www.centro-chem.pl/cs/produkty/olein

Facebook Comments
Załaduj więcej Redaktor
Załaduj więcej Tele Świat

Dodaj komentarz

Sprawdź też

Przegląd najnowszych trendów w branży wypożyczania sprzętu budowlanego: innowacje i technologie zmieniające rynek

W dynamicznie rozwijającym się świecie budownictwa, branża wypożyczania sprzętu budowlaneg…